niedziela, 7 czerwca 2015

Granola (przepisy I)

Granola jest moją ulubioną przekąską pomiędzy obiadem a kolacją, lub śniadaniem a obiadem. Uwielbiam ją z dodatkiem miodu, lub świeżo skrojonych owoców. Jest to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona aż osiągnie postać chrupką.Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.

 Składniki:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/3 szklanki wiórek kokosowych (najlepiej dużych), opcjonalnie
1 łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli morskiej
3 łyżki miodu
1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty + sok z 1 cytryny
1/2 szklanki rodzynek
Oczywiście, wszystkie składniki możemy mieszać i zmieniać, również ich wielkość
Ten przepis jest moim ulubionym :)

1 komentarz: