Granola jest moją ulubioną przekąską pomiędzy obiadem a kolacją, lub śniadaniem a obiadem. Uwielbiam ją z dodatkiem miodu, lub świeżo skrojonych owoców. Jest to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona aż osiągnie postać chrupką.Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.
Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
• 2/3 szklanki orzechów włoskich
• 1/2 szklanki pestek dyni
• 1/4 szklanki pestek słonecznika
• 1/4 szklanki sezamu
• 1/3 szklanki wiórek kokosowych (najlepiej dużych), opcjonalnie
• 1 łyżeczka cynamonu
• mała szczypta soli morskiej
• 3 łyżki miodu
• 1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty + sok z 1 cytryny
• 1/2 szklanki rodzynek
Oczywiście, wszystkie składniki możemy mieszać i zmieniać, również ich wielkość
Ten przepis jest moim ulubionym :)
Muszę zrobić taką pyszną granolę :)
OdpowiedzUsuń